Erfgoeddag 2024 : Leentje Vandemeulebroecke en Tülin Erkan

Streuvels bouwde Het Lijsternest in 1905, op zoek naar een plek om in alle rust te kunnen schrijven. Door een breed raam heb je aan zijn schrijftafel nog steeds een heerlijk uitzicht over het prachtige, glooiende Ingooigemse landschap dat de auteur inspireerde. Hij bleef er met zijn vrouw Alida Staelens zijn hele leven wonen. Vandaag wordt er nog steeds geschreven in het Lijsternest. Tijdens de wintermaanden nemen auteurs hun intrek in de omgebouwde schuur van het Lijsternest.

Coördinator Thomas Jacques gaat in gesprek met Streuvels' kleindochter Leentje Vandemeulebroecke (Jo Gisekin) en schrijfster Tülin Erkan die in 2023 resideerde in het Lijsternest. We halen herinneringen op aan de huiselijke sfeer van vroeger, en hoe het voelt om vandaag in het huis te verblijven en schrijven.

 

Leentje Vandemeulebroecke studeerde Journalistiek aan de Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen en Franse Taal en Cultuur aan de Sorbonne. Daarna werkte ze voor uitgeverij Desclée De Brouwer, waar ze verantwoordelijk was voor de omspellling van de vier delen van het Volledig werk (1971 - 1973) van haar grootvader Stijn Streuvels. In 1969 debuteerde Vandemeulebroecke als Jo Gisekin met de bundel Een dode speelgoedvogel die meteen bekroond werd met de Poëzieprijs van de Provincie Antwerpen. Muziek en schilderkunst vormen belangrijke inspiratiebronnen binnen haar oeuvre. 

 

Tülin Erkan is schrijfster, copywriter en vertaler. Ze groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. Haar debuutroman ‘Honingeter’ verscheen in november 2021 onder de vleugels van Pelckmans. In deze roman rijgt ze taal en herinnering virtuoos aan elkaar tot een gecondenseerd geheel. 

Praktisch

Locatie / Startpunt
Het Lijsternest
Data
21 april
17u00
Voor wie?
iedereen
Extra informatie

inschrijven verplicht.

In samenwerking met

Meer weten? Neem contact op

Contact

lijsternest@vlaanderen.be

Telefoon

+32 56 77 72 14

Contactpersoon

Thomas Jacques