Schrijvers in het bloemenatelier: Jonas Bruyneel

Op zondag 26 mei is schrijver Jonas Bruyneel te gast in het bloemenatelier van de Egelantier en brengt er de voorstelling Mulhacén, een bewerking van zijn gelijknamige dichtbundel die in mei 2024 verschijnt bij Poëziecentrum. Na de voorstelling wordt hij geïnterviewd door Thomas Jacques. 

In meanderende coplaverzen wandelt Jonas Bruyneel met de Andalusische dichter Federico García Lorca van de binnenstad van Granada naar de top van de Mulhacén, de hoogste berg van Spanje. Die tocht brengt hen langs de witte dorpen van de Alpujarras, door de onder de droogte kreunende valleien en over de besneeuwde flanken van de Sierra Nevada. In dat veranderende landschap praten ze over het verlangen naar een thuis, polarisatie, empathie en de rol van poëzie in een samenleving die, net als de rode aarde van Andalusië, in ijltempo verdort. In zijn binnenzak bewaart Federico een revolver.

 

Samen met de Gentse multi-instrumentalisten Esther Coorevits en Klaas Tomme zette Bruyneel Mulhacén om in een voorstelling. Daarin draagt hij op doorleefde wijze voor op een filmische soundtrack die zowel het lyrische van het landschap als de dreiging invoelbaar maakt. De podiumversie van Mulhacén werd geregisseerd door Bart De Wildeman en blijft trouw aan de filosofie van La Barraca, het theater waarmee Lorca rondtrok.

Jonas Bruyneel debuteerde in 2015 met de bekroonde verhalenbundel Voorbij het licht. In 2019 volgde de historische roman Vijd. In 2022 kwam zijn bundel broedland uit. Tussen 2017 en 2019 was hij stadsdichter van Kortrijk. Hij publiceert in Het Liegend Konijn en The Low Countries.

 

Klaas Tomme speelt een handvol snaar-, toetsen- en blaasinstrumenten en werkt als producer in In The Clouds Studio. Daarnaast is hij studiomanager bij KASK – Conservatorium Gent. Live speelt hij onder meer bij Mirek Coutigny, Illuminine en Iskander Moon.

 

Esther Coorevits doctoreerde in de musicologie aan Universiteit Gent. Ze studeerde altviool aan het Conservatorium van Gent. Ze is actief bij het hedendaagse klassiekemuziekproject Nemø Ensemble. Ze speelt bij Tourist LeMC, Jan Verstraeten, Noémie Wolfs en momoyo.

 

Praktisch

Locatie / Startpunt
De Egelantier, Zwevegemstraat 83, 8553 Otegem
Data
26 mei
16u00
Voor wie?
iedereen

In samenwerking met

Meer weten? Neem contact op

Contact

lijsternest@vlaanderen.be

Telefoon

+32 56 77 72 14

Contactpersoon

Thomas Jacques